Bărbaţi în umbră - o altă latură a violenţei în cuplu

Bună ziua. Probabil aţi aflat, ne aflăm în plină campanie contra violenţei împotriva femeilor. Hai să vedem despre ce este vorba (citez de pe stiriong.ro):

"Estimarile ONU arata ca abuzurile impotriva femeilor sunt in crestere. Cea mai frecventa forma de violenta asupra acestora, la nivel mondial, este violenta fizica. In medie, cel putin una din trei femei este batuta, obligata sa intretina relatii sexuale sau supusa altui tip de abuz. Mai multe rapoarte mondiale arata ca jumatate din crimele ale caror victime au fost femei sunt savarsite de partenerii acestora.
Femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani sunt supuse unui risc mai mare sa fie abuzate decat sa se imbolnaveasca de cancer sau malarie, sa fie implicate in accidente rutiere sau razboaie.
Pentru a combate violenta asupra femeii, Fondul ONU pentru Populatie si Centrul de Informare ONU in Romania vor derula, in perioada 25 noiembrie - 10 decembrie, o campanie de combatere a violentei impotriva femeii. Campania se numeste "Femei in umbra. Umbre" si va aborda problema violentei impotriva femeii din perspectiva artistica. In cadrul campaniei se vor viziona filme documentare si piese de teatru, care vor face cunoscute dramele unor supravietuitoare ale abuzurilor.
Filmele documentare despre violenta impotriva femeii vor rula la Cinema Union (pe 6 si 7 decembrie), la Museo Cafe (in cadrul Muzeului de Geologie, pe 1 si 9 decembrie) si la Casa ONU (2 – 4 decembrie). La aceste vizionari intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.
Tot in cadrul campaniei, la Teatrul Odeon se va juca piesa "Extrem". Aceasta trateaza problema violului, a agresiunii impotriva femeilor si a victimelor care, uneori, nu au castig de cauza in fata legii, din cauza lipsei de dovezi. Piesa va avea loc pe 29 noiembrie, de la ora 19".

Ok, foarte frumos, aplaud această iniţiativă. Mai mult decât atât (şi sunt cât se poate de serios), pentru aceşti agresori, dar şi pentru violatori şi pedofili, aş introduce ca pedeapsă castrarea în public. După ce câteva animale din astea îşi vor fi pierdut biluţele, restul agresorilor posibili le va pierde de asemenea, la figurat. Dar nu credeţi că ne scapă ceva totuşi? Întotdeauna vorbim numai şi numai despre agresarea femeilor. Credeţi că nu există bărbaţi care şi-o iau pe coajă de la vreo descreierată? Vă asigur că sunt, nu puţini. Iată ce ne spune site-ul Poliţiei române:

"Se numeste "violenta în familie" orice act vatamator, fizic sau emotional care are loc între membrii unei familii. Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni si familie, amenintari si atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri. Desi pâna de curând s-a presupus ca femeia este cel mai adesea victima violentei în familiei, în urma unor cercetari s-a descoperit ca de fapt numarul barbatilor agresati este destul de mare".

Dar nu am nevoie de un site sau de o definiţie din dicţionar ca să aflu treaba asta. Din păcate eu am simţit-o pe propria piele, la propriu şi la figurat. Şi înainte de a vă spune cum am procedat eu, vin cu o serie de întrebări şi cu nişte teme de gândire pentru voi. Ce te faci dacă eşti într-o relaţie cu o femeie care este violentă fizic? Cum procedezi dacă sare la bătaie nu de puţine ori şi dacă apelează la gesturi agresive atunci când o femeie normală cel mult ar ridica vocea? Eşti îndreptăţit să o pui la punct, să-i răspunzi cu aceeaşi monedă? Ai deveni, dacă ai face-o, un agresor mitocan la fel ca toţi ceilalţi?
Cel mai sănătos este să o părăseşti, deoarece niciun om nu merită să stea lângă o astfel de fiinţă, indiferent de calităţile pe care aceasta le-ar poseda. Desigur, e mai dificil să pleci după o perioadă, mai ales dacă s-au acumulat şi sentimente. Însă bine bine, oi părăsi-o tu, dar cum procedezi chiar în acel moment când ea începe să împartă palme şi pumni? Începi să parezi loviturile mai ceva ca Lucian Bute? Fugi, te piteşti? Încerci să o calmezi deşi tu în acel moment eşti un butoi cu pulbere şi i-ai fute câteva bucăţi până ai lăsa-o lată? Tare sunt curios cum reacţionează majoritatea bărbaţilor puşi într-o asemenea situaţie extrem de idioată.
Indiferent de codul după care ne-am ghida (juridic, moral, al bunelor maniere sau chiar religios dacă vreţi) am concluziona că nu este firesc să loveşti o femeie, chiar dacă ea este dezaxata de la care porneşte conflictul fizic. O femeie nu se atinge nici cu o floare, aşa m-a învăţat mama, lucru cu care sunt de acord. Însă în acele momente, când eşti agresat, raţiunea se stinge şi nu eşti altceva decât un animal zgândarit cu un băţ care în mod inevitabil sare să muşte. Am aplanat multe astfel de ieşiri (unele chiar în public), am strâns din dinţi, mi-am călcat mândria în picioare, doar pentru a menţine situaţia sub control şi pentru a nu degenera în chestii foarte urâte. Dar o dată am clacat şi am răspuns cu o palmă care a făcut-o K.O. pentru minute bune. Niciodată nu-mi voi aminti cu plăcere acest incident, dar pe de altă parte nu mă simt cu nimic vinovat şi nici nu regret că am comis acest gest, pentru că eu am fost cel agresat şi consider reacţia mea una firească, venită după multe alte momente în care mi-am înăbuşit astfel de gesturi (iar aici chiar cred că am dovedit răbdare cât 5 bărbaţi la un loc). Şi-a căutat-o cu lumânarea, a meritat-o. Atâta vreme cât nu o înşelam, nu o minţeam, nu o înjuram şi aşa mai departe, absolut nimic nu justifica ieşirile ei în decor. Oricum, între noi fie vorba, ce oare ar justifica asemenea reacţii...?
Aşadar, dragele noastre, nemiloşi vom fi cu gibonii care aleg total greşit să-şi demonstreze "bărbăţia", dar nu uitaţi că şi printre voi se află destule Nikite iute la mânie şi de sânge vărsătoare. Ia spuneţi, cum procedăm cu ele? Mă interesează în special răspunsurile care nu sunt desprinse din dicţionare sau din coduri etice.

Comments

  1. Buna, The Fly. O precizare: campania nu se refera numai la violenta domestica, ci la toate formele de violenta impotriva femeii. Si sunt multe. Te asteptam la oricare dintre evenimente, sa discutam pe larg. Luni, la 19:30, vii la Museo Cafe? Noi te asteptam. Cristina

    ReplyDelete
  2. Multumesc, e posibil sa fiu prezent luni acolo!

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele