Tuesday, 28 October 2008

The Rising

Bruce Springsteen a fost denumit The Boss încă din anii '60, atunci când, la începutul carierei fiind şi concertând prin diverse cluburi, obişnuia să strângă onorariul trupei şi apoi îl distribuia membrilor ei. La început a urât această poreclă, dar ulterior a acceptat-o. A devenit în timp unul dintre cei mai mari artişti ai ultimelor decenii. Compozitor, pianist, chitarist şi vocalist, el a cucerit nu mai puţin de 18 premii Grammy şi chiar un Oscar, pentru geniala Streets of Philadelphia, o melodie a cărei orchestraţie constă practic doar dintr-o tobă şi o orgă.

The Boss este un inegalabil creator de atmosferă şi de peisaje sonore de neuitat. Versurile sale se referă în special la problemele cotidiene ale oamenilor obişnuiţi, precum şi la chestii sociale şi politice mai ample. Este foarte iubit şi pentru că s-a mândrit întotdeauna cu originea sa şi a pus asta în textele sale (cu siguranţă ştiţi celebra Born in the USA). Prilej pentru Bono să glumească şi să afirme, subliniind legătura specială dintre The Boss şi U2: "Born in the USA my ass! This guy was born in the north side of Dublin!" U2 şi Bruce Springsteen s-au prezentat reciproc în cadrul ceremoniilor de acceptare în celebra Hall of Fame.

Născut în New Jersey, acest artist desăvârşit, cu chip blajin, este un "American original". Aşa cum vă spuneam foarte recent, a lansat cu câţiva ani în urmă un album care reflecta sentimentele lui de după 9/11 şi exprima credinţa în renaşterea morală a unei naţiuni rănite. Discul se numeşte The Rising şi trebuie ascultat măcar o dată, pentru frumuseţea muzicii pe care o prezintă, chiar dacă nu eşti impresionat de faptul că materialul este laureat Grammy sau că el face referire la un eveniment de care nimeni nu-şi aduce aminte cu plăcere.

De pe acest album vă las să urmăriţi acum o piesă care m-a marcat. Ea se numeşte Paradise.
It's a beautiful, emotional, haunting song, written about suicide bombers.

2 comments:

mihaela said...

Emotionant, simplu, superb!Merci!

Druida said...

Daca ar veni The Boss la Bucuresti...

Post a Comment