Monday, 29 September 2008

Where Freedom Looks Like Too Many Choices

Adică în New York, dragilor. Asta spune piesa despre care v-am vorbit săptămâna trecută iar eu sunt de acord cu fiecare cuvânt. În aceeaşi măsură în care sunt fascinat de această supremă metropolă a lumii, pe care nu am văzut-o încă dar unde voi ateriza peste câteva zile. Dubai, Shanghai, Hong Kong...? Oraşe incredibile, desprinse din filme S.F., inginerii geniale din beton şi sticlă, care doboară recorduri de lux, mărime şi înălţime, dar fac pariu că niciunul nu are farmecul New York-ului. Artişti celebri veniţi din epoci diferite şi-au mărturisit fascinaţia pentru acest oraş în diverse melodii. Oameni care au călătorit prin toată lumea, unul dintre ei afirmând că aceasta este "the capital of everywhere". Un simbol al visului american, o destinaţie finală a celor veniţi să caute pământul făgăduinţei, o viaţă mai bună sau adevărata libertate.

Pentru că la întoarcere vreau să vă povestesc mai mult despre sentimentele pe care le voi trăi acolo, articolul de azi se doreşte o mică incursiune documentară în inima acestui oraş. Care sper că va fi pentru mine la fel de utilă pe cât de plăcută pentru cei care vor avea răbdarea să o citească.

Evident, New York este cel mai mare oraş din USA. Întreaga zonă metropolitană cuprinde aproape 19 milioane de suflete (doar 8 dintre ele localizate efectiv în NY), lucru care o face una din cele mai mari din lume. La scară largă, această metropolă este cea mai puternică la nivel comercial şi financiar şi exercită o influenţă deosebită din punct de vedere cultural şi politic. De asemenea, New York poate fi considerat capitala mondială a showbiz-ului. Oraşul este totodată şi un centru important al afacerilor externe, găzduind sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

5 cartiere mari şi late avem aici: Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island şi desigur, celebrul Manhattan, locul unde se află şi se petrec toate lucrurile notabile. Până acum trăisem cu falsa impresie că Harlem este tot un cartier, pentru ca să aflu de fapt că aceasta este mai degrabă o comunitate afro-americană din Manhattan. În oraş se vorbesc 170 de limbi diferite, iar aproape 2 din 5 locuitori s-au născut în afara USA. Pe lânga imensa diversitate culturală, New York-ul izbeşte prin dimensiuni, de la suprafaţa pe care o acoperă la enormitatea clădirilor. Există nu mai puţin de 50 de zgârie-nori care depăşesc 200 m înălţime. Făcând o comparaţie total stupidă, dar de la care nu mă abţin, să spunem că în Bucureşti sunt doar 2 clădiri mai înalte de 100 m. În New York se găsesc în jur de 4493 zgârie-nori, mai mult decât în orice alt oraş din lume. Fiind înconjurat aprope în întregime de apă, densitatea sa mare, şi capacităţile comerciale ale oraşului în diferitele sale zone au dus la apariţia celui mai mare număr de clădiri de birouri şi blocuri de apartamente de pe glob.

Este important de menţionat şi faptul că New York are cea mai mică rată a criminalităţii dintre primele 25 de oraşe americane (ca mărime). Bine de ştiut, mai ales pentru a nu avea emoţii în a merge noaptea cu metroul (care circulă 24/24, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care se spune că oraşul nu doarme niciodată). Sistemul subteran de transport din New York este cel mai mare din lume, după numărul staţiilor şi lungimea însumată a şinelor. Este singurul oraş din Statele Unite unde mai mult de jumătate din populaţie nu deţine o maşină (în Manhattan, mai mult de 75% din rezidenţi nu au maşină; la nivel naţional procentajul e de 8%).


Cu maşina, metroul, autobuzul sau ferry-boat-ul, principalele obiective turistice ale acestei metropole vor fi atinse sper măcar în marea lor parte. Rămasă, după distrugerea turnurilor gemene, cea mai mare clădire din New York (dar nu şi din America), Empire State Building fascinează atât prin dimensiuni dar şi prin apariţia ei în nenumărate filme americane. De la construcţia ei din 1931 şi până în 1972, anul naşterii WTC, această clădire de 102 etaje a fost cea mai mare din lume. Numele îi derivă din pseudonimul statului New York. Iată aici o fotografie realmente fascinantă din timpul construcţiei. Revenind în timpuri moderne, uitaţi cam cum se prezintă o imagine la 360 de grade din vârful acestei minunate clădiri. Şi tot la această categorie, nu îmi dau seama dacă este fotografie sau tablou, dar imaginea aceasta este fabuloasă. La etajul 86 se află un observator care oferă imagini de neuitat ale metropolei. La ultimul etaj există o platformă care între timp a fost închisă publicului. Se spune că într-o zi senină ea oferea o vizibilitate de până la 130 km.

Statuia Libertăţii este un simbol inconfundabil al Americii. A fost realizată în 1886, pentru a aniversa 100 de ani de la proclamarea independenţei Statelor Unite, ea reprezentând un cadou făcut de poporul francez celui american. Structura interioară a statuii a fost realizată de Gustave Eiffel. Pentru milioane de imigranţi care veneau în America cu vaporul, aceasta era prima imagine pe care o aveau la destinaţie, simbolizând începutul unui nou drum în viaţă. Înălţimea propriu-zisă a statuii este de 46 m, dar cu tot cu piedestal ea ajunge la 93 m. Chipul statuii este inspirat din imaginea zeiţei romane a libertăţii, Libertas. După 11/9 întreaga insulă Liberty a fost închisă publicului. Locaţia a fost redeschisă câţiva ani mai târziu dar în continuare nu se permite accesul în interiorul statuii.

Central Park reprezintă o uriaşă mare de verdeaţă în mijlocul de beton al Manhattan-ului. A fost construit în nu mai puţin de 16 ani, timp în care au fost plantaţi 500.000 de copaci. Celebru la rândul lui pentru filmele în care a apărut, putem spune, ca fapt divers, că acest parc este de 2 ori mai mare decât statul Monaco şi de 8 ori cât Vaticanul. Conţine numeroase centre de recreere şi divertisment precum şi propria vegetaţie şi faună sălbatică. Printre atracţii doresc să menţionez grădina Strawberry Fields, inaugurată de Yoko Ono în memoria lui John Lennon.
Peste 2 milioane de turişti vizitează anual Central Park.
Aflat în imediata apropiere a marelui parc, Metropolitan Museum of Art acoperă peste 5000 de ani de cultură. Se spune că ai nevoie de mai multe săptămâni pentru a putea vizita în întregime acest muzeu. El găzduieşte una din cele mai mari colecţii de artă din lume, cu peste 2 milioane de exponate.

Brooklyn Bridge. Face legătura între cartierele Manhattan şi Brooklyn şi măsoară 1825 m peste East River. La vremea inaugurării sale era cel mai mare pod suspendat din lume, devenind un simbol al optimismului în acele vremuri. 600 de muncitori au lucrat la acest pod timp de 16 ani. Din nefericire, 20 dintre ei, inclusiv proiectantul podului, au murit în diverse accidente în timpul construcţiei. Ulterior, Brooklyn Bridge a fost numit edificiu istoric naţional.
"The crossroads of the world" este numită cea mai celebră intersecţie din New York. Şi ce frumos sună! Times Square, căci despre ea este vorba, reprezintă un punct turistic legendar în întreaga lume. Este renumită pentru panourile electronice imense şi pentru că este întotdeauna centrul manifestărilor de întâmpinare a Anului Nou. Aici este situat şi sediul central MTV.
Times Square este considerată km zero al oraşului.
Fifth Avenue este cel mai cunoscut bulevard al oraşului, aici aflându-se trei dintre cele mai renumite clădiri. Întâlnim nenumărate produse de larg consum, precum şi mărfuri de lux. În duminica Paştelui traficul este oprit pentru a face loc paradelor de sărbătoare.

Lincoln Center este un complex de clădiri (61.000 m²) care serveşte ca sediu a 12 organizaţii artistice, printre care putem menţiona Metropolitan Opera, New York City Ballet, New York City Opera sau New York Philharmonic. Reprezintă cel mai mare complex cultural din lume.

Rămânem la categoria "greatest in the world" şi mergem la Rockefeller Plaza. Acesta este un complex alcătuit din 19 clădiri comerciale, situat în mijlocul Manhattan-ului. Cea mai mare clădire din cadrul acestui complex este celebra General Electric Building, despre care am menţionat într-un alt context acum câteva săptămîni. Acest edificiu a fost construit în trepte, astfel încât niciun birou să nu se afle la mai mult de 8 m de o fereastră.

Rockefeller Center este la rândul său edificiu istoric naţional şi cel mai mare complex privat comercial din lume. Reprezintă un simbol arhitectural modern şi un edificiu emblematic pentru capitalism. O minune urbană cu grădini, restaurante, un centru comercial subteran, spaţii pentru birouri şi peste 100 opere de artă. Centrul găzduieşte practic cea mai mare colecţie publică de artă din America. Tot aici întâlnim şi celebrul patinoar înconjurat de zgărie-nori pe care cu siguranţă îl ştiţi din filme, precum şi studiourile NBC.

Am spus că New York-ul reprezintă centrul lumii financiare, drept urmare trebuie să menţionăm şi World Financial Center. Este format din 4 turnuri înalte aflate în jurul superbei Winter Garden, plină cu palmieri. În zonă se găseşte şi celebra Wall Street precum şi mai multe sedii centrale ale unor mari corporaţii mondiale. Acest complex, aflat în imediata apropiere a fostului World Trade Center, a fost afectat în urma atacurilor teroriste din 2001, însă zonele distruse au fost refăcute.


Chrysler Building este un zgârie-nori care se găseşte în partea estică a oraşului şi este considerat emblematic pentru mişcarea artistică Art Deco. La cei 319 m înălţime ai săi, incluzând structura decorativă finală şi antena, Chrysler Building a fost pentru scurt timp cea mai înaltă clădire din lume. La finalizarea clădirii Empire State Building a trecut pe locul al doilea. După distrugerea clădirilor gemene WTC şi-a recâştigat locul de a doua cea mai înaltă clădire din New York, din nou, ca şi în trecut, după Empire State. Clădirea dispune de o friză decorativă din capace de radiator cu aripi, roţi şi automobile stilizate, toate amintind de cele ale maşinilor Chrysler.

Broadway. Exact ceea ce numele implică, adică un mare bulevard din Manhattan, renumit pentru latura sa profund artistică. Nu mai puţin de 39 de teatre, majoritatea prezentând muzicaluri, sunt localizate aici. Bulevardul este celebru şi pentru porţiunea situată la nord de str.42, denumită "Marea Cale Albă" datorită orbitoarelor lumini de neon.

Madison Square Garden. Cea mai faimoasă arenă din New York ce găzduieşte anual aproximativ 320 de evenimente. Hocheiştii de la New York Rangers şi baschetbaliştii de la New York Knicks joacă aici meciurile de acasă. Totodată aici au avut loc de-a lungul vremii meciuri de box şi concerte legendare. John Lennon a susţinut la MSG ultimul său concert, cu 6 ani înainte de a fi asasinat. Capacitatea arenei variază în funcţie de evenimentul găzduit, de la 18.200 pentru meciurile de hochei la 20.000 pentru concerte. Este interesant de menţionat şi faptul că anul acesta, pe 23 iunie, a avut loc primul concert gratis susţinut vreodată la Madison Square Garden, oferit de Coldplay în cadrul Viva La Vida Tour.

Şi câte mai sunt, dar le voi descoperi acolo...

3 comments:

Lola said...

Ti-ai facut temele foarte constiincios :)) Brava, nu multi fac asta.
Daca imi permiti un sfat: take it easy. E un oras plin de energie dar obositor. Nu incerca sa vizitezi prea multe intr-o zi pentru ca vei ramane cu un vartej de memorii neclare - si ar fi pacat. Da-ti timp sa mergi la pas alene, sa stai la o cafea (sau pur si simplu sa stai) intr-un parculet pe o banca si sa privesti lumea.
Poate ti se pare aiurea ce spun, dar stiu eu ce stiu.:)

The Fly said...

Haha thanks, sunt flatat, mai ales ca vine din partea unei newyorkaritze :D
Nu ne cunoastem, nu?

Lola said...

N-as crede :D
Daca ai ceva intrebari, nu ezita.

Post a Comment