Un colţ american

Am amintit şi anul trecut, o fac şi acum. Despre cel mai mare atac terorist din istorie care a făcut 2.974 morţi, de 90 de naţionalităţi, iar alţi 24 sunt şi acum daţi dispăruţi. În această statistică nu intră, evident, cele 19 animale îndoctrinate care au condus efectiv acest atac. Nu ţin să dezbat nici teoriile conspiraţioniste, probabil le ştiţi. Dacă nu, vă puteţi documenta aici. Am văzut şi filmul lui Michael Moore şi da, sunt multe chestii acolo care te pun pe gînduri. Probabil că s-a ştiut şi nu s-a făcut nimic pentru a opri această uriaşă tragedie. Există şi voci care spun că totul a fost un trucaj şi că turnurile nici măcar nu ar fi fost lovite de avioane. Sau că au existat explozii adiacente care nu au avut nicio legătură cu impactul avioanelor.
Din păcate, cifrele de mai sus sunt reale, iar acei oameni nevinovaţi au dispărut cu adevărat, fără niciun trucaj. O naţiune de 300 milioane de suflete a fost profund traumatizată. Asta pentru că aşa a socotit cineva, anume că "trebuie ucişi cât mai mulţi americani", în special civili. Desigur, există multe naţii care urăsc America şi poate chiar au motive să nu suporte acest "jandarm universal". Iar dacă ne gândim că americanii au produs la rândul lor atrocităţi infinit mai mari decât cea de la 11/9 (iată un exemplu), parcă ne înverşunăm cu adevărat. Deh, atunci media avea o putere mult mai mică şi impactul poate că nu a fost aşa de mare ca în 2001. Însă în final contează doar vieţile pierdute, atât. Aspectele politico-sociale-economice şi pagubele înregistrate în aceste domenii sunt insignifiante. De aceea, lăsând orice altceva deoparte, astăzi trebuie să ne aducem aminte doar de cei care au dispărut.
În ceea ce priveşte America şi New York-ul mai ales, aceste locuri vor renaşte. De mai bine de 2 ani a început reconstrucţia de la Ground Zero. Trufia americană şi-a găsit exprimarea în creionul unui arhitect evreu, care a venit cu o idee extraordinară. El a proiectat Freedom Tower, o clădire care va avea înălţimea de 1.776 picioare (adică anul Proclamării Independenţei Statelor Unite, la 4 iulie), sau mai exact 541 metri, ceea ce ar face-o (dacă ne raportăm la momentul actual) cea mai înaltă clădire din lume. Însă Freedom Tower va fi gata abia în 2011 şi până atunci cine ştie ce clădiri sefeloide se vor înălţa prin Dubai sau prin Asia.
Dar acest edificiu este doar cireaşa de pe tort. Va exista un adevărat complex pe locul fostului World Trade Center, care va cuprinde şi un Parc Memorial, a cărui idee este cu adevărat genială. Mărturisesc că ştiu de ea din momentul în care acest proiect arhitectural a câştigat concursul pentru reconstruirea complexului. Când m-am documentat să scriu despre acest articol nu am mai găsit-o, însă vreau să cred că a rămas valabilă. Ei bine, acest Parc Memorial a fost astfel proiectat, în funcţie de traiectoria Pământului în jurul Soarelui, astfel încât în fiecare zi de 11 septembrie, între ora la care primul avion a lovit WTC şi ora celui de-al doilea impact, complexul arhitectural să nu facă nicio umbră asupra Parcului Memorial.
Este clar deci, America renaşte şi o face în stilul ei unic şi spectaculos. Măcar pentru aşa ceva putem spune că 2.974 de inocenţi nu au plecat chiar degeaba.

A Tribute to Heroes - 21 septembrie 2001 - U2 la Londra

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre The Irishman