Cum s-a născut o pasiune

De mai multă vreme doream să vă povestesc cum m-am apucat eu de chitară. Sau, mai exact, de unde a venit acest imbold de a învăţa să cânt. Nu aveam mai mult de 13-14 ani şi ascultam casete contrafăcute, cumpărate de la tarabă, pe un casetofon Elektronika rusesc, pe care-l foloseam în special pentru a încărca jocuri pe calculatorul de la acea vreme (generaţia YM probabil nu ştie despre ce vorbesc, dar nu contează). La acea vreme am tocit o astfel de casetă, vrăjit de chitarele acustice, de slide-uri (nu ştiam ce-s alea dar îmi plăcea sunetul produs), de pian, de puritatea sunetului şi de versuri. Mă cucerise până şi originalitatea mesajului scris pe coperta acelui album: songs from studios, stages, hotel rooms & other strange places. Exact asta era, un album compus şi înregistrat pe drum, un material special intitulat simplu şi perfect Tourism. Probabil unii se vor amuza când vor realiza că trupa despre care vorbesc este Roxette. Dar acest aspect chiar nu mă interesează. Tourism este un album cu totul aparte, diferit de pop-rock-ul clasic cu care ne-a familiarizat trupa suedeză. Şi nici acela nu-i de lepădat, între noi fie vorba. Mai bine spus, a reprezentat ceva la vremea lui.
Revenind la acest album de o adorabilă acustică (atenţie la sensurile cuvântului, la toate mă refer), să mai spun că am şi acum imaginea casei şi curţii de la Câmpina, acolo unde îl ascultam şi mă imaginam cu o chitară în mână, interpretând acele piese pentru amicele mele din cartier. Am învăţat să cânt abia mai târziu, pe la 18 ani, dar primul impuls de a avea o chitară în mână şi de a şti ce să fac cu ea l-am avut atunci, când eram doar un turist visător printre piesele compuse de Per Gessle. Care a rămas întotdeauna unul din songwriter-ii mei preferaţi. Aşa cum a rămas şi Tourism un album de top în ierarhia mea personală.
"I won her heart 'cause I could play guitar", spune un vers dintr-o piesă întâlnită aici. Ei bine, cu siguranţă ei mi-au câştigat inima cu acest album. Şi poate mi-au permis chiar să fur acel vers şi să-l folosesc.
În anul 1993 Roxette a fost prima trupă venită dintr-o ţară unde nu engleza este limba maternă, care a susţinut un concert pentru MTV Unplugged. Vă las acum cu un extras superb de pe albumul Tourism, nu din concertul pe care tocmai l-am menţionat, însă tot dintr-o reprezentaţie live.

The Heart Shaped Sea

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?