Friday, 15 August 2008

Relativ

Două întâmplări recente m-au adus la o nouă concluzie. Relativitatea asta teoretizată de Einstein se aplică perfect şi când e vorba de modul în care eşti perceput de ceilalţi. Sau, mai exact, afecţiunea şi aprecierea de care se bucură o persoană sunt atât de relative încât este imposibil să pui un diagnostic foarte exact, de genul "omul ăsta e super", "el e de gaşcă", "ea e tâmpită" sau "ăsta e un idiot". Sunt oameni pentru care reprezinţi totul şi pentru care eşti cel mai bun şi alţi oameni care te dispreţuiesc, deşi tu eşti un singur individ, cu aceleaşi calităţi şi defecte. Percepţiile asupra ta pot fi însă extrem de diferite.
Ce se întâmplă? Păi cred că e vorba în primul rând despre compatibilitate. Iar asta rezultă (sau se poate vedea) în felul în care cei cu care interacţionezi scot ce e mai bun sau cel mai rău din tine. Este valabil pentru toate genurile de relaţii. Probabil cele mai fade interacţiuni umane sunt cele aflate la mijloc. Cele care te prezintă ca pe un om banal. Acolo unde nu există niciun pic de chimie, nici atracţie şi nici dispreţ sau ură.
Părerea mea este că trebuie să căutăm acei oameni care scot ce e mai bun din noi. Şi care, la rândul lor, ştiu să-şi pună în valoare cele mai frumoase laturi. Trupa asta de vreo 3 ani încerca să-mi sublinieze această idee prin piesa de mai jos, dar eu de abia acum am asimilat-o aşa cum trebuie, ajungând să îndrăgesc acest cântec şi mai mult.Trivia: Best of You este cel mai de succes cântec Foo Fighters de până acum, dacă este să ne luăm după clasamente, pentru că piesa cea mai iubită a acestei trupe râmăne Everlong. Melodia pe care tocmai aţi urmărit-o a fost nominalizată la premiile Grammy din anul 2006, pentru Best Rock Song, dar a pierdut în favoarea piesei City of Blinding Lights de la U2. Şi continuând paralelele cu trupa irlandeză, să menţionez şi faptul că acest clip de mai sus a fost regizat de Mark Pellington, realizatorul unuia din cele trei clipuri ale melodiei One.
Există mai multe speculaţii legate de semnificaţia melodiei Best of You. Majoritatea gravitează în jurul campaniei din anul 2004 a candidatului democrat John Kerry, la preşedinţia SUA, campanie susţinută de Dave Grohl, dar mai ales în jurul ideii că piesa de faţă reprezintă un tribut adus de liderul Foo Fighters fostului său coleg, prieten şi mentor de la Nirvana, Kurt Cobain.