Wednesday, 20 August 2008

Pierdut prin Diverta

Ieri am fost la Diverta să-mi fac cadou un DVD care-mi lipsea din colecţie (da da, cu U2, evident). Ocazie cu care am dorit să-i iau şi sorellei nişte muzică. Ei bine, aici a fost destul de greu. Nu neapărat pentru că nu ştiam ce să aleg, ci pentru că în timp ce contemplam standurile cu CD-uri piratul internaut din mine se întreba ce sens are să cumpăr ceva când acel ceva este disponibil pe internet, gratis şi oricând. Vă daţi seama, dacă eu nici după 11 ani de fandom încă nu am o colecţie completă cu U2, ce să mai vorbim de alte trupe. Aţi fost şi voi în dilema asta? Sau nici măcar nu ajungeţi până acolo pentru că mp3-urile descărcate de pe net rulează deja în player? Ce muzică achiziţionaţi în mod corect şi cinstit faţă de artistul pe care-l admiraţi? Şi dacă o faceţi, care sunt motivele? Respectul pentru muzicienii respectivi? Sau, de ce nu, pentru voi înşivă, pentru că achiziţionaţi un produs de calitate superioară unui mp3, cu o prezentare grafică pe măsură şi pe un suport indestructibil în timp. Oare sunt de ajuns aceste calităţi pentru a prefera cumpărarea albumului în defavoarea descărcării online?

Fără îndoială, a te bucura de un produs, muzical sau de altă natură, fără a recompensa în niciun fel pe cel care a creat acel produs, este greşit. Piratarea, descărcarea gratis de pe net, spuneţi-i cum vreţi, este incorectă. Dacă privim însă altfel lucrurile? Un prieten care dispune de un material original alege să-mi ofere şi mie melodiile respective. E dreptul lui, nu? Eu astfel mă bucur de creaţia acelui artist, ca şi cum aş fi descărcat piesele de pe net. Tehnic sună corect, dar parcă tot nu-i în regulă, aşa-i? Cum e cel mai bine? Unde greşesc cu această logică simplă?

Ştiţi ce mi-a spus acum ceva timp un prieten căruia îi mărturisisem că mă bate gândul să-mi cumpăr un joc original şi să nu-l mai descarc de pe internet? A zis că mi-l dă el dacă îi dau lui banii respectivi. Desigur, glumea, dar eu i-aş fi dat banii, fără probleme. Însă doar dacă îmi dădea chitanţă şi îmi oferea jocul original şi sigilat, ca la magazin. Cred că la asta nu se gândise.

Sunt tare curios câtă muzică ar fi cunoscut noua generaţie în absenţa internetului. Cu siguranţă mult mai puţină. Îmi aduc aminte când eram puşti şi, cum puneam mâna pe 1.000 lei vechi, cum îmi cumpăram o casetă Viva. Pănă când am umplut un sertar. Pe atunci, în domeniul ăsta, a dispune gratis de o melodie însemna să o înregistrezi de la radio sau de la tv. Nu exista net iar CD-urile cu muzică (şi alea piratate în Bulgaria) erau la mare căutare la tarabe. Acum avem odc, emule, last.fm, youtube şi torente. Şi inevitabil mai puţin respect pentru artişti. E şi vina avalanşei de gigabiţi în care doar întinzi săgeata mouselui şi alegi. Dar e şi vina noastră.

Până la urmă am avut ce să-i cumpăr sorellei. Albumul "Lost in manele" al celor de la Al Jawala, o trupă pe care ea o îndrăgeşte. Pentru neavizaţi, just in case: nu, nu este un album de manele!

La final, un sfat: cumpăraţi mai mult, măcar de la cei pe care îi apreciaţi cu adevărat.

2 comments:

Alexandru said...

Bun articol. In ce ma priveste, imi asum faptul ca detinand muzica pe care nu am cumparat-o fac ceva ilegal si de o etica indoielnica. Nu pot altfel - muzica pe care am folosit-o in felul asta m-a imbunatatit ca om intr-un mod care nu mi-ar fi fost la indemna, de loc, cu muzica de la TV, de la Radio sau din colectia lui taica-miu. E important insa, zic eu, faptul ca inteleg si imi asum neregula asta. Dupa puteri, am inceput sa cumpar muzica in original, incepand cu cea romaneasca - ai nostri au mai mare nevoie de vanzari in Romania decat artistii internationali. Am cumparat Kumm (complet), Urma (complet), Talitha Qumi, Celelalte Cuvinte, Sfinx, Phoenix (compelt), Johnny Raducanu, Teodora Enache, Aievea, Harry Tavitian, Iordache, Blazzaj, Yesterdays, Cannabis, si altele pe care nu mi le mai amintesc. Timid, am inceput sa cumpar si din clasicii internationali. Obiectivul pe termen lung e ca in preajma urmasilor mei sa nu fie pic de muzica pirat.

The Fly said...

Da, sunt de acord, muzica piratata are avantajul ca face reclama unei arii bogate de artisti. De aici incolo insa depinde de noi sa-i recompensam pe aceia care ne incanta :D

Post a Comment