Thursday, 7 August 2008

Noel

“With every song that I write, I compare it to the Beatles. The thing is, they only got there before me. If I'd been born at the same time as John Lennon, I'd have been up there.”
“If I were in the Beatles, I'd be a good George Harrison.”
“I'm not like John Lennon, who thought he was the great Almighty. I just think I'm John Lennon.”

A avut întotdeauna tupeul să compare trupa sa și propriul talent cu faimoasa Beatles, după cum puteți remarca din citatele de mai sus. Întotdeauna a spus despre cântecele pe care le compune că sunt geniale iar formația sa este cea mai bună din lume. Este ateu dar totodată prieten cu unul din marii credincioși ai lumi muzicale, Bono, pe care chiar l-a inspirat în scrierea unei piese despre tatăl său aflat pe moarte atunci. Și consideră One de la U2 ca fiind cel mai bun cântec scris vreodată. M-am gândit să scriu despre el în aceste pagini pentru că locul său este alături de alți eroi muzicali personali pomeniți aici, cum ar fi Bono, Dave Grohl sau Kelly Jones.
Numele său este Noel Gallagher.
Nu a crescut în Liverpool, precum trupa la care s-a raportat mereu, ci în Manchester. La vârsta de 13 ani s-a apucat să învețe singur să cânte la chitara primită de la tatăl său, într-o perioadă în care ispășea o condamnare cu suspendare pentru că furase dintr-un magazin. A avut apoi mai multe joburi în construcții iar în 1988 s-a alăturat unei trupe, pe post de roadie. Îmi aduc aminte cum povestea odată într-un reportaj ceva de genul "puteam lucra în construcții, puteam fi traficant de droguri sau aș fi putut fura, dar am zis că mai bine văd ce pot să fac cu chitara asta". Citatul este aproximativ de această dată, dar ideea este limpede.

Prin urmare, în anul 1991 Noel devine chitaristul trupei fratelui său mai mic, Liam, și foarte curând se impune ca lider. După cum desigur ați intuit, este vorba despre formația Oasis, care la început avea un alt nume. Iar piesele lor sunau așa de prost încât Noel le-a spus: "Let me write your songs and I'll take you to superstardom, or else you'll rot here in Manchester".
Noel a devenit astfel creierul din spatele trupei care a dominat britpop-ul în anii '90, fiind practic unicul compozitor al pieselor, chitarist și deseori chiar vocalist. Oasis a avut nu mai puțin de 4 albume ajunse pe primul loc în topul britanic. Memorabil este episodul de la concertul unplugged susținut de Oasis pentru MTV în 1996 când, cu doar câteva minute înainte de a urca pe scenă, Liam a abandonat subit și a plecat în public, motivând că nu poate cânta din cauza unei dureri în gât. Astfel Noel a trebuit să acopere și partea vocală, făcând acest lucru într-un mod strălucit (vezi clipul de mai jos).

Relația dintre cei doi frați Gallagher, Noel și Liam, a fost foarte tumultoasă de-a lungul timpului. Ei au reușit însă de fiecare dată să treacă peste probleme iar momentan lucrează la al 7-lea album Oasis, Dig Out Your Soul, care va fi lansat în luna octombrie.

Deseori acuzat că plagiază, Noel a replicat prin faptul că el este doar un fan al unor mari artiști pe care îi ia și îi pune în cântecele sale. Cântă foarte mult acustic și într-un stil foarte pe placul meu. Este genul de artist care mă face să nu mai las chitara din mână după ce-l urmăresc. Așa cum îl puteți urmări și voi aici mai jos.

3 comments:

Alexandru said...

faina prezentare.

The Fly said...

Merci! Ne stim, Alex?
Btw, also check these out:
http://www.youtube.com/watch?v=hZ6VUZVpieI
http://www.youtube.com/watch?v=4SxSKkLmsGY

The Fly said...

...or this:
http://www.youtube.com/watch?v=HZqscSWtHmo&feature=related

Post a Comment