Sunday, 27 January 2008

Beautiful Day

BEAUTIFUL DAY. Aceasta este povestea unui om care pierde tot ce avea, dar realizează că nu a fost niciodată mai fericit. El descoperă splendoarea lumii din jurul său, descrisă atât de frumos în cele şapte versuri care încep cu “see”. Ultimele două versuri ale acestei părţi fac aluzie la speranţa care a renăscut în arca lui Noe după potop, când porumbelul pe care el l-a trimis s-a întors cu o ramură în cioc (“See the bird with the leaf in her mouth”). Atunci a apărut pentru prima oară curcubeul, simbolul speranţei (“after the flood all the colours came out”). Personajul acestei superbe melodii realizează că nu mai are nevoie de nimic (“what you don’t have you don’t need it now”). El ar putea fi personajul biblic Iov, cel care deşi ducea o viaţă fără de păcat, a pierdut tot ce preţuia mai mult pentru că Dumnezeu a vrut să-i testeze credinţa. Pentru că Iov nu s-a îndoit nici o clipă si nu şi-a întors faţa de la el, Dumnezeu i-a redăruit fericirea (“touch me / take me to that other place / reach me / I know I’m not a hopeless case”).
Bono a spus că a cunoscut pe cineva care a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Respectiva persoană a pierdut atunci tot, şi-a abandonat slujba, şi-a vândut casa, însă a început să-şi trăiască viaţa cu o şi mai mare intensitate, bucurându-se de fiecare clipa. Ulterior, a descoperit că medicii îi puseseră greşit diagnosticul, însă nu a mai revenit asupra vechiului stil de viaţă, trăind în continuare aşa cum învăţase în faţa perspectivei morţii, adică la maximă intensitate.
O altă sursă de inspiraţie pentru scrierea acestui cântec este munca susţinută de Bono în cadrul proiectului Jubileului 2000. El a declarat că îi place ideea de a o lua de la capăt, de a te abate de la ce ţi-a hotărât destinul şi de a decide singur drumul pe care vrei să te îndrepţi. Viaţa este plină de recompense atunci când perseverăm în situaţii aparent lipsite de speranţă.
Atunci când Bono cântă „you thought you found a friend / to take you out of this place", The Edge spune în fundal „always”, ci nu „out of this place", aşa cum este impresia generală. Always era titlul iniţial al melodiei, ulterior apărând chiar o piesă cu acest titlu, pe EP-ul U2:7, lansat în anul 2002, exclusiv în Statele Unite.
Michael Stipe de la REM a declarat că iubeşte această piesă, că îl face să danseze şi că ar fi dorit s-o fi compus chiar el. Beautiful Day a câştigat trei premii Grammy în anul 2001.


©2008 Bogdan Anghel - "U2 - Sunete și sensuri"