The Heroes Return


Daca acum cativa ani am avut parte de un Terminator 3 care nu mi-a placut de nicio culoare, desi 2-ul fusese una din marile mele pasiuni, pot spune ca ultima perioada a marcat, in universul cinefil, reintoarcerea pe ecrane, in sequel-uri facute dupa foarte multi ani, a eroilor de actiune care mi-au marcat copilaria. Chiar nu visam sa mai am parte de un Rocky, dupa seria de habar-nu-am-cate filme inceputa in anul 1976 de Stallone. Anul trecut, el a lansat filmul Rocky Balboa, in care-si reinvia celebrul personaj. Marturisesc ca atunci cand am auzit de filmul asta, mi s-a parut o exagerare fara margini, mai ales ca Rocky imbatranise si el odata cu Stallone si, din ce vazusem in trailer, se urca iar in ring. Insa nu este deloc asa, filmul este foarte bun si chiar impresionant, iar ce initial pare o mare exagerare se dovedeste a fi ceva decat foarte putin tras de par. Mai mult decat atat, daca privim filmul ca pe o metafora (ceea ce si este, parerea mea) atunci avem toate sansele sa ne placa foarte mult. Iar Stallone, care este si regizor, joaca foarte bine.

Anul acesta am asteptat cu mare nerabdare seria 4 din Die Hard, intitulata Live Free Or Die Hard. Primele doua, realizate in 1988 si 1990, as putea spune ca reprezinta filmele mele preferate de actiune dintotdeauna, cu un John McClane providential si plin de umor, salvator al tuturor, si nascator de bancuri de gen in urma acestor filme considerate chiar de mai multi drept cele mai bune ale categoriei. A urmat partea a 3-a, din 1995, Die Hard With A Vengeance, in care Bruce Willis avea un partener pe masura, anume pe Samuel L. Jackson.

 
Ultima parte, cea tocmai lansata oficial in lume, este destul de ok pentru un fan disperat al seriei, desi unele scene sunt cam prost filmate iar ideea lor, in sine, este foarte trasa de par. John McClane, acum chel si mai burtos un pic, nu-si pierde umorul si nici rezistenta. Probabil ca, daca ne-ar lovi vreun asteroid, singurele lucruri care ar ramane in viata pe planeta asta ar fi bacteriile si John McClane.

Si, ca sa ne convingem ca a innebunit de tot lumea, la anul vom avea parte si de Rambo 4, adica la exact 20 de ani de la Rambo 3! M-am bucurat sa aud asta si am incredere in Stallone (care e regizor, ca si la Rocky-ul de anul trecut) ca nu va face un kitsch. Mai jos am atasat si trailerul acestui film, pe care il astept cu nerabdare in 2008.

Este interesant ca, in Rambo 4, John (apropo, toti eroii de actiune americani au acest prenume...) lupta alaturi de misionari ai drepturilor civile pentru salvarea persecutatilor din Burma, despre care se vorbeste si in piesa Walk On de la U2.

Iata cum, prin aceasta superba inventie numita cinematografie, eroi din trecut reapar in lumina reflectoarelor, precum un personaj de Jules Verne care ar reinvia din paginile prafuite ale unei carti pe care nu ai mai scos-o de foarte multi ani din biblioteca.
Yippee-ki-yay, motherfuckers!Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?